mylly:alku

KYLMÄKOSKEN WANHA MYLLY


Mahtavat maisemat erinomaisella sijainnilla aivan 9 tien vieressä, lähellä Tamperetta vain 45 km!

Ote Kylmäkoski seuran sivulta ”Eija Sinda teki melkoisen kulttuurityön kunnostaessaan Kylmäkosken Wanhan Myllyn. Siitä tuli keskeinen paikka yhdistyksen kesätapaamisille, joiden yhteyteen Eija Sinda, kirjasto ja yhdistys järjestivät taidenäyttelyitä (mm. Favén, Lumikangas, Johann Schneiderin ikonit).

Monet käsityöaiheiset näyttelyt ryijyistä, kansallispuvuista kastemekkoihin, lasten leluista kahviin ja pula-ajan emännän töihin olivat esillä. Esineet on saatu lainaksi kodeista, talkoilla pystytetty ja pidetty yövahtia.

Parhaina kesinä oli kolmekin näyttelyä, lisäksi konsertteja ja luentoja.

Uutena muotona on ollut jo kahtena vuonna Talkkunan syönnin MM-kilpailut, jotka järjestetään Kuuman kiven heiton yhteydessä lauantaina viikkoa ennen juhannusta.
Kuuman kiven on heittänyt tunnettu nykyinen tai entinen kylmäkoskelainen kenraalista suurlähettilääseen ja kyykän Suomen mestariin, onpa joukossa ollut pormestarikin.

Tänäkin vuonna on heittämisen lisäksi MM-kilpailu ja Pilvenpiirtäjien taidenäyttely.”

Tiedustelut 040-5861937 /Heidi Sinda tai 0400 486118 /Eija Sinda

Aktiivi vuosi 2008, kiitos Terhi Peltosen

Kulttuurimylly Kylmäkoskella

Kylmäkosken Wanha Mylly avataan Kulttuurimyllynä kesällä 2008 Kylmäkosken Wanha Mylly on seissyt Turun tien kupeessa, pirkanmaalaisessa kulttuurimaisemassa ainakin 1500-luvulta asti. Eija Sinda restauroi sen 1990-luvulla vanhaa kunnioittaen ja säästäen. Myllyn koneet, kuten mm. ryynin kuorimis- ja litystyskoneet, valssimylly ja mannaryynin tekokone puhdistettiin ja jätettiin paikoilleen. Kulttuurihenkinen Sinda järjesti 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa myllyllä muutamia näyttelyitä, joista merkittävin oli kansainvälisesti tunnetun kylmäkoskelaisen taiteilijan Antti Favénin (1882-1948) näyttely kesällä 1997. Viime vuodet kunnostettu mylly on ollut yleisöltä suljettuna.

Toukokuussa sielukkaan rakennuksen hiljaiselo katkeaa ja Kulttuurimyllyn ovet avataan kaikille kahvin, vohvelin- ja kulttuurinystäville. Myllyllä toimii viikonloppuisin (la ja su) klo 12-20 vohvelikahvila ja puoti, jossa myydään mm. taidetta ja käsitöitä sekä vuohenjuustoa ja muita luomutuotteita. Kulttuurimyllyllä järjestetään kesän mittaan kolme näyttelyä, työpajoja ja hyvän olon iltoja sekä vaalitaan vanhoja paikallisia perinteitä.

Kylmäkoskelainen taiteilijaryhmittymä Pilvenpiirtäjät avaa Kulttuurimyllyn kesänäyttelyiden sarjan. Myllärin unelmia –kuvataidenäyttely avautuu 17.5.2008 ja on esillä 22.6.2008 asti. Näyttelyn yhteydessä taiteilijat kertovat teoksistaan ja niiden taustoista. Kesän toinen näyttely esittelee orivesiläistyneen Marleena (Mari) Mutan tekstiilitaidetta, käsinmaalattuja kankaita ja asusteita. Mutan tekstiilinäyttely sijoittuu ajalle 28.6.-20.7.2008 ja sen yhteydessä järjestetään taiteilijan itsensä vetämä rentouttavan kuvailmaisun työpaja. Kesän kolmas näyttely Myllärin unelmia 2 ajalla 26.7.-31.8.2008 esittelee vanhoja yö- ja alusasuja, jotka aika on jalostanut taideteoksiksi. Vanhimmat asut ovat peräisin 1930-luvulta. Asuja esitellään myös valokuvin ja elävien mallien yllä. Tämän näyttelyn yhteydessä järjestään mm. yömyssyn valmistamiseen liittyvä työpaja.

Kulttuurimyllyllä tapahtuu kesän aikana mm. seuraavaa: Lasten tarinapaja 7.6., Kuuman kiven heitto (vuotuinen traditio)14.6., runosunnuntai (Runon ja suven päivä) 6.7., kuva-ilmaisun työpaja (Liittyen Marleena Mutan tekstiilinäyttelyyn) 12.-13.7., ääni- ja kehoilmaisun työpaja 16.8. sekä yömyssyn valmistamiseen liittyvä työpaja elokuussa. Näiden lisäksi on alustavasti sovittu mm. teatterivierailusta. Hyvänolon illoissa myllyllä on mahdollisuus nauttia rentoutus/hierontaterapeuttien hoidoista. Näinä iltoina mylly tarjoaa esimerkiksi intialaista päähierontaa, reikihoitoja, tarot- ja riimutulkintoja, joogaa ja yrttiteetä. Kulttuurimyllyn avajaisia vietetään 17.5.2008 ja sen ovet suljetaan kesäkauden päätteeksi 31.8.2008. Tunnelmallinen mylly avaa ovensa sopimuksen mukaan myös arkisin ja sen tiloja vuokrataan kokous- ja yksityiskäyttöön. Kulttuurimylly hanketta luotsaa tamperelaisen Kulttuuriosuuskunta Komeetan kylmäkoskelaistunut jäsen Terhi Peltonen.

Yhteydenotot & tilavaraukset: Terhi Peltonen: 0400 – 479 281/ terhi.peltonen@luukku.com

TAPAHTUMAKALENTERIN RUNKOA Lisäyksiä ja aikatauluvarmistuksia kevään mittaan!

La 17.5. klo 13 -Kulttuurimyllyn avajaiset -Pilvenpiirtäjät: Myllärin unelmia –kuvataidenäyttelyn avajaiset

La 7.6. klo 10 -Teatteri-ilmaisun opettaja, näyttelijä Petri Mäkipää: Lasten tarinapaja

La 14.6. -Kuuman kiven heitto: Kylmäkoskiseuran järjestämä vuotuinen perinne

La 28.6. - Marleena (Mari) Mutta: Käsinmaalattuja kankaita ja asusteita –näyttelyn avajaiset

Su 6.7. (Eino Leinon päivä, Runon- ja suven päivä) - Runosunnuntai (Runojaan lukemassa mm. Pirkkalaiskirjailijoihin kuuluva Jaana Paju)

La 12.7.- su 13.7. -Tekstiilitaiteilija Marleena Mutta: Rentouttavan kuvailmaisun työpaja

La 26.7. -Myllärin unelmia 2: Vanhoja yö- ja alusasuja näyttelyn avajaiset (Asuja nähdään myös elävien mallien yllä!)

La 16.8. -Äänitaiteilija ja näyttelijä Marja Skaffari: Ääni- ja kehoilmaisun työpaja

-Työpajoihin ennakkoilmoittautuminen!

mylly/alku.txt · Viimeksi muutettu: 02/06/15 15:50:15 / heidi